El local social (Carrer de Girona) / La Casa Salas |
El local social de la Germandat està ubicat al carrer de Girona, als baixos de Casa Salas, edifici de lany 1907, obra de larquitecte en Ramon Salas i Ricomà, president i fundador de la Germandat de Jesús Natzarè.
La Germandat utilitzà per primer cop el local del carrer de Girona com a seu, el 30 de novembre de lany 1928 gràcies a la cessió que en feu la Sra. Dolors Salas i Ricomà en el moment de la seva mort († 28 de febrer de 1928)
, dacord amb el codicil signat el 30 de juny de 1926, addicionat al testament atorgat el 16 de gener daquell mateix any con el propósito de honrar la memoria de su hermano Don Ramón († 4 dabril de 1926), on es diu:
Qüestió que queda recollida al registre de la propietat de Tarragona, on hi ha inscrit a favor de lEntitat el:
El mateix document estableix el sistema daccés al celobert a que fa referència:
La Casa Salas La façana es tota ella de pedra natural, combinant carreus dun encoixinat irregular i molt fort amb daltres de llisos. Del conjunt en sobresurt la tribuna rodona del primer pis, situada a la cantonada de la Rambla amb el carrer Girona, com si duna frontissa es tractés. Si bé les dues façanes de ledifici segueixin un mateix model, decorativament, té una major importància la de la Rambla remarcada pels balcons correguts que li donen una composició horitzontal. Les finestres de la planta baixa són finestres coronelles, és dir finestres dividides en dues meitats per una fina columneta, a lestil de les finestres gòtiques. Els llindàs de les obertures de les plantes superiors així com daltres elements, presenten una abundant decoració vegetal. La part superior de ledificació està rematada per una cresteria a base de cossos triangulars i pinacles que neixen en el cos de la façana. Tot plegat, la barreja delements de diferents tendències: tribuna barroca; cancell, llindar i imposta plateresques; pedra en relleu al llarg de tota la façana; cresteria i ferro forjat de les baranes dels balcons modernistes, fa que pugui dir-se que ledifici és dun estil eclèctic.
A larticle publicat en els nostre programa dedicat a la seu social dels natzarens, es diu que:
Al mateix article, el seu autor, Josep-Maria Buqueres, ens descriu la façana principal de Casa Salas dient: La tribuna constitueix un element únic i irrepetible, doriginal composició. Articula la unió de ledifici i dóna alineació tant a la Rambla com al carrer de Girona. La pedra llavorada, en diverses textures, és el material dominant a la vegada que característic dels edificis eclèctics; també la pedra és llisa, rugosa i amb motius escultòrics dacord amb cadascuna de les intencionalitats del projectista. Si volem valorar arquitectònicament ledifici, hem de dir, en primer lloc, que a partir de la segona meitat del s. XIX apareix una força, per causa del cansament del neoclasicisme i la supervaloració de larqueologisme, que lluita per a la recerca de nous estils, encara que imitant el gòtic, el romànic, el bizantí, legipci, làrab, el renaixement, etc. ... Aquest moviment neogòtic arriba a Espanya amb un cert retard i paralˇlelament a altres realitzacions modernistes com és el cas de la casa Salas. Ací, observem un gotisme que inclou arrels mediterrànies i que sacosta al modernisme imperant del període, sense obviar les construccions eclèctiques del moment. |